Gäster med bulle i ugnen och skyltsöndag

Igår hade vi middagsgäster, en jobbarkompis till min man och hans sambo. Dom ska ha barn en månad efter oss! Vi åt och åt och åt och pratade en massa också. Trevligt var det iaf! Men jag åt nog lite för mycket för jag hade jättemycket sammandragningar el nåt sånt inatt. Vaknade flera gånger av magknip. Men nu är det bättre igen =)

Ska åka till stan på skyltsöndag med svärmor om ca en timme, ska bli mysigt! Sen blir det nog myskväll med Mamma Mia och godis... men ska försöka behärska mig lite ikväll ;)

Ha en trevlig första advent!!!

Vecka 31

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Vikt 1 800 gram.

- Vårdguiden

Egen psykoprofylaxträning

Jag är medlem på Familjeliv.se där vi är ett antal mammor från Gävle som brukar prata på Forumet, och har även träffats på fika två gånger. Första gången blev vi fem mammor, andra elva! Igår var vi fem mammor som träffades och åt gott (tack Barcelona08!!!), såg på Innan du föder och diskuterade/pratade en massa! Nu ska vi träna hemma med gubbarna och sen ska vi träffas igen om ca två veckor. Då får även gubbarna komma med =) Är kul att umgås med andra i samma "situation" (alla väntar sitt första barn), man har så mkt att prata om! Och så är det ju kul öht att träffa lite nytt folk, speciellt kanske för mig då som är helt ny i stan.

TIPS!!! För dig som vill träna psykoprofylax finns det en gratis kurs, så kallas Signekursen, att hämta hem från Vi föräldrars hemsida, här.

Flåsa på brudar! ;)

Vecka 30

Igår gick vi in i vecka 30 och då är det såhär för liten enligt Vårdguiden:

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför. Vikt 1 600 gram.

Är ju lite orolig för den näst sista meningen måste jag erkänna, för det är en riktig vilding i magen... ;)

Rastlös = bullbak

Igår kväll var jag jätterastlös, som vanligt, men hade ingenting jag kunde göra som jag ville göra så det blev bullbak tillslut! Jag bakade special-lussebullar. Fick receptet av en kvinna som tog över mitt jobb när jag slutade på ett vikariat förut. Man gör lussebullsdeg, jag gjorde efter ett recept med Kesella i (dom blir saftigare), och sen gör man som när man gör vanliga bullar. Fast istället för smör, kanel och socker sätter man philadelphiaost, vit choklad och pistagenötter. Mumma!!! =D



Senare i veckan blir det tradidtionella lussekatter och så peppisar på fredag. Min kära man ska på möte med jobbet och sen ska dom ut och äta och sen säkert ta en öl eller tre... så får väl se när han kommer hem =) Så då passar jag iaf på att baka peppisar.

Jag känner förresten inte alls igen mig i alla beskrivningar om hur man kan känna sig nu som gravid. Visst har man lite krämpor här och där, skulle man börja tänka efter skulle det bli en ganska lång lista tror jag nog, men det hör ju till och är inget jag ojar mig över! Har iaf haft turen att slippa samla på mig en massa vatten än så länge *peppar peppar* och trots att mina blodvärden ju kunde vara bättre (jobbar på det) så känner jag mig väldigt pigg och... rastlös! =) Men nu har jag beställt, och ska beställa, lite grejer så att jag snart ÄNTLIGEN kan komma igång lite med silversmidet här hemma! På mitt eget sätt, ni får se sen ;) Jag har iaf haft, och hoppas att det håller i sig, väldigt tur med min graviditet. Det tackar jag oerhört för...*peppar peppar igen*

Baka baka liten kaka

Igår fick jag ett chokladsug men vi hade ingen choklad hemma, så jag ställde mig och bakade en kladdkaka halv nio på kvällen. Gott var det, speciellt med smeten =P Nu har jag även handlat så att det ska bli en hel del bakande i veckan. Lussebullar (två sorter; katter och en specialbullvariant) och så peppisar såklart!

Igår och idag är de första dagarna (tror jag) som vi haft minusgrader hela dagen. Som varmast har det nog varit kring minus tre. Idag har det varit jätteskönt! Sol, glittrande snö, knarr under skorna och härligt frisk luft. Men igår blåste det, så då var det inte skönt alls..

Men nu är det iaf lite datorerande/godisätande/mysande på schemat! Ha en trevlig helg!

A-KASSA!!!

Tjoho!!! Äntligen pengar!!! Jag har ju varit arbetslös sen i somras och därmed varit lönlös. Har ju inte ens haft a-kassa eftersom att jag 1) först inte anmälde mig till AF eftersom att jag hade tänkt plugga och helst slipper dom... samt att jag 2) ju sa upp mig själv för att flytta med min man som fick jobb och det är inte giltigt skäl så då fick jag ju "straffdagar". Men nu har jag alltså äntligen fått lite pengar! Det är inte mycket, men för mig är det värt massor bara att ha något på kontot igen!!!

Försäkringskassan och BB

Igår hade vi full eftermiddag/kväll! Först var vi på info hos Försäkringskassan och sen åkte vi till BB för föräldrainformation. Det var bra info tyckte jag, och så är det ju skönt att ha sett vart man ska vara. Nu har man ett hum om vad som kommer hända när man kommer dit också så man inte blir orolig för att dom tar en massa prover osv. Nu vet man att dom gör det på alla =) Och sen KAN det ju bli så att man behöver lite extra, men det tar vi då...

Nu ska jag på morgonprommis med busen. Ser kallt ut ute... brrrr. Sen ska jag på min silversmideskurs, bara 3 ggr kvar nu! Halva har gått. Och bara en gång kvar av Starta-eget kursen. Tiden går fort... På söndag går vi in i vecka 30, AV 40!!!! Det känns verkligen som att det närmar sig nu. December kommer väl bara svischa förbi som vanligt, är så mycket kul som händer då och så är det så mysigt. Så det brukar gå fort!

Nä, NU ska jag gå =) Kram i kylan!

Bild på blåbäret

Kom på att jag kanske skulle lägga in en bild på mössan jag stickade, det lilla blåbäret! Råkade dock göra lite för många maskor... fick väl hjärnsläpp... så den här kanske h*n kan ha när h*n är 1 år eller så. Är lite "kort" också, och så var det VÄLDIGT svårt att sticka med strumpstickor kan jag säga! (Använde rundsticka först men sen när det blev för få maskor bytte jag). Men men, övning ger färdighet så jag får väl göra en till då! =)



BM-besök

Idag var vi hos barnmorskan. Det gick som vanligt bra, hade fortfarande lite lågt blodvärde men annars var allt bara bra. Så nu har min kära man fått i uppgift att se till att jag kommer ihåg att äta vitamintabletterna varje dag =)

Det var lite svårt att lyssna på hjärtljuden bara för h*n var så aktiv, smet bara undan hela tiden. Men lite fick vi iaf höra. Och det gör mig inget att h*n är aktiv, det är bara bra det =) När det gäller kurvan för magen så följde vi den bra också, ligger lite över mittenkurvan.

Har vaknat några gånger inatt av att h*n haft partaj därinne, men åter igen gör det mig inget. Hellre det än att oroa mig över att det är alldelens stilla därinne!

Nu sitter jag hos svärföräldrarna och skriver. Är så less på vårt internet som bara strular. Måste ha trådlöst för att vi inte kan ha modemet i datarummet och titt som tätt slutar det funka. Så får man köra felsökning och så fixar det sig, ett tag, bara för att sen åter igen lägga av. Och så håller det på. STÖRANDE!

Men nu ska jag fortsätta fixa med lite grejer. Ha en trevlig måndag!

Vecka 29

Enligt Vårdguiden är det såhär gällande liten nu när vi gått in i vecka 29:


"Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor. Barnet växer och frodas. Nu är den ungefär lika lång som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Vikt 1 400 gram."

Imorse var det partaj i magen, h*n blir bara livligare och livligare där inne, det är skönt =) Och magen växer som bara den. Jag mäter runt magen sen i början av graviditeten och de senaste 6 veckorna har den växt med 5 cm per ca 3 veckor. Nu är "omfånget" hela 101 cm, en riktig tjockis börjar jag bli! Undrar vem som får vara tomte i år...!? =P

Bullbak!

Idag blev det bullbak! Det doftade och smakade riktigt smarrigt må jag säga =) Och snart är det dags för lussebullar och peppisar!!!!!!!!!! Tjoho =D


Blivande egen företagare

Jahapp... nu är det så. Jag berättade ju tidigare om ett jobb som jag var på intervju för och det kändes ju rätt bra, så jag sa att om jag fick det jobbet skulle jag ta det och skjuta upp starta eget planerna (åter igen) på framtiden. Om jag inte fick det jobbet är dock chansen ganska liten att jag får ett jobb innan bebisen och då lär det ta ett tag... så då bestämde jag att om jag inte fick det jobbet ska jag starta eget den 1 september 2009 (om allt går bra med bebisen osv såklart) och dela ledigheten med mannen från dess. Och jaha... nu vet jag. Jag fick inte jobbet, men ingen annan heller. Pga lågkonjunkturen får dom inte anställa just nu. Skönt att veta att det inte var mig det "var fel på", men lika trist för det... Nåja, nu ska jag äntligen få göra det jag drömt om så länge och starta eget!!!

Skrämmande..........

Svar på kommentar - Vad vill jag starta för företag?

Ja... den frågan är inte så lätt som den kanske verkar. Men jag kan säga såhär. Jag har velat starta eget jäääättelänge och det är bland annat därför jag valde att läsa företagsekonomi osv. Jag har dock massor med olika idéer och många inom helt olika områden. Nu är det ju dock så att jag är arbetslös och gravid vilket troligen gör att jag kommer vara det första ganska länge... därför har jag bestämt att om jag inte får jobb innan liten kommertill världen så ska jag ta tjuren vid hornen och starta eget i höst! Då blir det troligen en liten butik, inom vad låter jag vara osagt ännu då detaljerna fortfarande är under utveckling.

28 veckor och 7 kg tyngre...

Igår hade det gått prick 27 veckor så nu är vi inne i vecka 28! Igår när jag vägde mig hos svärföräldrarna sa vågen att jag gått upp 7 kg totalt... börjar bli tjockis! =P

"Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn fixeras sedan med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät. Vikt 1 200 gram." - Vårdguiden

Idag är det ju Fars dag! Jag har redan ringt pappa (han och mamma var dessutom hos morfar så han är också "grattad") och i eftermiddag ska vi med mannens föräldrar till hans morföräldrar. Innan det ska vi på stan en sväng och leta lite grejer =)

Igår fick jag värsta rycket och sydde nästan klart en tygpåse! Har upptäckt att det är väldigt roligt att sy så nu har jag flera projekt på g =)

Men nu ska jag kika lite på Adlibris och sen ska vi åka! Ha en mysig söndag och en härlig fars dag alla pappor!

Skadad av silver

Igår lyckades jag få min första skada på silversmideskursen. Väldigt allvarlig... stack mig på fingertoppen =P Men det är jätteömt! Småsår är nästan värst! När jag talar om skada kommer jag oooooosökt att tänka på sjukhus och så kommer jag oooooosökt att tänka på BB. Vi har bokat in oss på föräldrabesök på BB nu så den 19 november ska vi dit för att bli guidade runt lite, få lite info om amning och första tiden som föräldrar. Ska bli kul! Kommer bli ännu lite verkligare då tror jag =)

Inatt sov jag förresten ganska bra! Vaknade en gång och hade jätteont i höften/rumpan, men i övrigt tror jag att jag sov i stort sett hela natten!! =D Drömde dock väldigt mycket... och många drömmar jag drömmer nuförtiden vet jag inte riktigt om det är sant eller inte. Jag hörde t.ex. att man kan känna alla kroppsdelar på bebisen utifrån genom att känna på magen, vilket jag har försökt med lite smått, HELT utan framgång... Man ska nog veta vad man gör för att lyckas. Men så drömde jag att jag kände ryggraden jättetydligt och att den sen flyttade sig så jag kände hur den rörde sig liksom. Och det kändes SÅ verkligt, men inte det...

Igår var en av min mans kompisar (och min såklart!) här på middag. Jag gjorde potatis- och purjolökssoppa och sen en kladdkaka och så såg vi film, Taxi. Jag är så himla chokladsugen nuförtiden så jag "slickade" rent skålen osv och sen åt jag upp ca halva kakan...! =P Är lite kvar så det äter jag väl upp idag då *hihi*

Nu ser jag fram emot en lugn mysfredagkväll med min man och lilla sötgrisen (hunden alltså), hemmagjord pizza imorgon och så fika med en massa andra gravida tjejer här i Gävle på tisdag!

Korrigering

Som jag nämnde tidigare var det ju min syster och ingen annan som gav oss Kizz-tshirten till liten, nu har jag ändrat det i det gamla inlägget också så att det står rätt. Har även korrigerat ytterligare en sak, jag hade ju skrivit att mamma hade gjort alla saker som jag fick av dom men den bruna åkpåsen hade hon visst köpt! Bara jag som missförstått henne så nu är det också ändrat. Man blir tydligen ofta väldigt förvirrad när man är gravid, spec lite längre gången, men jag som redan är förvirrad sen att börja med hoppas på en mild påverkan...

Ökad aktivitet och en ny favorit

Aktiviteten i magen verkar öka. Jag har de senaste nätterna sovit ganska dåligt, vänder på mig ofta för jag får ont i höfterna när jag legat på samma sida ett tag, och i stort sett varje gång känner jag direkt hur liten i magen också börjar vända sig. Kanske h*n vill ligga åt ett speciellt håll och jag "förstör" det genom att vända på mig? H*n rör sig även mer dagtid tycker jag, och så börjar det kännas mer, alltså tydligare/hårdare. Är iaf mysigt att påminnas att h*n faktiskt är där inne, på riktigt!

Vi, jag och min man, har förresten fått en ny favorit! I lördags var vår granne här på middag, jag gjorde en gryta på älg, purjolök, morötter, paprika, lök, grädde, vatten, fond och sambal oelek och så potatisgratäng och sallad till det, gott =) Iaf... vi fick lite presenter av henne, bland annat en massageolja från Lush! Dom flesta av er kanske känner till Lush som vi gjorde innan lördagen som var, det vill säga som den butiken som stinker när man går flera meter därifrån. Men vi lärde oss en hel del under lördagskvällen då vår grannes syster jobbar på Lush, och nu är det vår nya favorit! Inte nog med att de helt har tagit avstånd från djurtester så har de dessutom ett väldigt brett miljötänk. Bland annat så är massageoljan inte i rinnande form utan i "tvålform" som man gnider mellan händerna för att få olja från, vilket gör att man slipper plastförpackningen som annars skulle användas för oljan. Och så gör dom med många av sina produkter, kolla in själva på deras sida vetja, http://www.lush.se/. Inte visste vi att dom hade så många produkter heller, jag trodde dom mest hade tvål och badgrejer.

Detta var den vi fick (innehåller bara naturliga och ekologiska ingredienser):



Pris: 79 kr / 65g

Om du aldrig förut provat någon av våra massageoljor kan det vara en bra idé att starta med Therapy. Therapy är mild i doften och passar alla. Vi rekommenderar den även till blivande mammor med stora, härliga magar (kakaosmöret hjälper till att motverka bristningar). Lavendeloljan lugnar både hud och sinne och nerolin verkar upplyftande på humöret. Gör som så många Therapyfans världen över - köp en eller två för en liten slant, så kanske du kan spara en stor slant på annan slags terapi?

Ingredienser: kakaosmör (theobroma cacao), sheasmör (butyrospermum parkii), parfym (perfume), lavendelolja (lavendula hybrida), neroliolja (citrus amara).


Vecka 27 enligt Vårdguiden och Gravid.se

Vårdguiden



Barnet
Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt. Vikt 1 kg.


Mamma
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.


 

Gravid.se

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1 kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.


Bild från gravid.se

Snö!!!

Vi har fått snö! Igår var det snöstorm, det blåste och snöade samtidigt som det var nollgradigt typ så det blev bara slask där bilar körde och på gångvägar osv. Trist, men idag var det strålande sol och några minusgrader så det har varit helt underbart väder!!! =D Här är en, något mörk, bild på Storm när vi var ute på prommis igår eftermiddag.





Och en rättelse måste jag ju göra!!! Det var såklart moster som gav liten sin första tröja med Kizz på, inte en gammal jobbarkompis till Johan som jag skrev... Virrig som man kan vara ibland!!! *fy skäms*

Idag har det iaf gått 26 veckor, bara 14 kvar alltså! Det närmar sig med stormsteg =D

RSS 2.0